Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Ne)podnikatel Andrej Babiš - naděje nebo zhouba naší politiky?

Před několika dny zahýbal českou politickou scénou problém s podnikatelskými aktivitami Andreje Babiše, současného ministra financí ČR. Předseda vlády Bohuslav Sobotka ho vyzval, aby si vybral, zda bude nadále podnikatelem nebo politikem. Reagoval tak na výroky německé europoslankyně Ingeborg Grässleové. Ta vyjádřila znepokojení nad situací Andreje Babiše, který je podle ní v jasném střetu zájmů. Babišova firma totiž inkasuje od EU dotace v řádech desítek milionů, zatímco z pozice ministra financí má na řádné přerozdělování peněz z EU dohlížet.

Z věcného hlediska musím panu Sobotkovi dát za pravdu, neboť podnikatelské aktivity pana Babiše nutně vedou ke střetu zájmů. Tomu se zkrátka vyhnout nedá. Z politického hlediska se ovšem musím pozastavit nad tím, proč premiér Sobotka přišel s touto výtkou právě nyní. Čekal na reakce od politků ze zahraničí? Cožpak při uzavírání koaliční smlouvy nevěděl o podnikatelských aktivitách pana Babiše? Tehdy bylo nejspíš důležitější úspěšně zakončit povolební vyjednávání. Podobné spory by se ale měly řešit právě během jednání o potencionálních koalicích, aby se tak předešlo případným budoucím nepříjemnostem.

 

Prezident Zeman se v této věci však zastal pana Babiše s odůvodněním, že vlastně ani není podnikatelem Tento výrok je zjevně politický, protože prokazatelné vysoké riziko střetu zájmů musí znepokojovat i hlavu státu. Pan preziden Zeman ovšem zůstává politickým pragmatikem a každá rána uštědřená svému politickému rivalovi Sobotkovi se počítá. Právní definice pojmu podnikatel by teoreticky naplněna být skutečně nemusela, neboť jedním z kumulativních znaků právního pojmu "podnikání" je i samostatnost (to by pak ale nebyl podnikatelem v podstatě nikdo, kdo část svých rozhodovacích pravomocí deleguje na své podřízené v rámci podnikové hierarchie).

 

Když ale zanechám těchto právnických slovíčkaření, nemohu opomenout zcela zřejmý fakt, a to že Andrej Babiš soustavně vyvíjí podnikatelskou činnost. Tento fakt nezmění žádné politické prohlášení. Že Andrej Babiš nyní není členem orgánů jednotlivých podniků svého impéria, to ještě neznamená, že nemá na chod těchto společností zásadní vliv. Je pochopitelné, že žádné zásadní rozhodnutí bez vědomí pana majitele Babiše nebude uskutečněno. Vliv na chod svých firem nepochybně má.

 

Druhý finálový kandidát na prezidneta, pan Schwarzenberg, v této věci stojí naopak na straně pana Sobotky. Podle něj bychom měly kritické hlasy zaznívající z ciziny brát vážně. Česká pravicová politická scéna postavení pana Babiše kritizuje dlouhodobě. Spojení tak velikého obchodního impéria, které je navíc závislé na dotacích ze strany ČR i EU, s osobou ministra financí, to je z pohledu hrozby střetu zájmů velmi rizikové.

 

A co vlastně na tyto prohlášení říká samotná titulní postava celé "kauzy"? Pan Babiš s ledovým klidem a stoickým výrazem v obličeji (jak je u něho koneckonců zvykem) stručně a jasně vzkázal: "Pokud to panu premiérovi vadí, tak nechť mě odvolá, a nebo nechť si najde lepšího koaličního partnera." Pan Babiš si je pochopitelně vědom, že předseda vlády nemá v současné politické situaci reálnou možnost uzavřít novou koaliční smlouvu s jinými koaličními partnery. Styl vyjadřování pana Babiše mi trochu připoměl pěkný citát:

 

"Neústupně ve věci samé, vlídně ve formě a způsobu." (Direktiva gener. Jesuitů Claudia Aquavivy r. 1615)

 

Andrej Babiš měl v posledních parlamentních volbách výborně udělanou kampaň. Oslovil české voliče a vzbudil v nich naději, že "bude líp". Mnoho lidí v něm skutečně vidí naději, že se v té zkažené a zkorumpované politice může skutečně něco změnit a v osobě pana Babiše vidí reálný nástroj, jak toho dosáhnout. Já však v této věci nejsem takový bezbřehý optimista, pana Babiše vnímám především jako tvrdého a nemilosrdného byznysmena - jinak by se mu nikdy nemohlo podařit vybudovat takové obchodní impérium. Aby se Andrej Babiš mohl stát jedním z nejúspěšnějších obchodníků v naší zemi, a záměrně neříkám "českých obchodníků", musel svému byznysu obětovat naprosto vše a jít si tvrdě a neústupně za svým cílem. Je jen velmi těžko představitelné, že by nyní tyto své životní postoje změnil, když doposud postupoval de facto vždy ve prospěch svého podnikání.

 

Nyní je však Andrej Babiš vysoce postaveným politikem, má funkci ministra financí. Otázkou je, zda lze skutečně uvěřit jeho předvolebním slibům, že mu jde upřímně jen o blaho občanů a země. Pokud v kampani nelhal a nešel do politiky jen pro větší dohled nad směřováním dotací do svých firem, má nyní nemalé prostředky k tomu, aby v naší zemi skutečně něco změnil. Je ale také možné, že celá kampaň Andreje Babiše byla jen jednou velkou lží (že by politik mohl lhát?) a jde mu stále jen o byznys. V takovém případě se žádná pozitivní změna v české politice konat nebude, naopak se může situace ještě více zhoršit a Andrej Babiš se stane zhoubou české politiky. Pan Babiš má všechno ve svých rukách, jen čas ukáže, kde leží pravda.

Autor: Bohdan Procházka | pátek 4.4.2014 11:44 | karma článku: 10,95 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik