Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ferdinand Porsche - slavný rodák, zároveň ostuda obce

V roce 1875 se ve Vratislavicích narodil Ferdinand Porsche, pozdější slavný konstuktér automobilů, který dosáhl světového věhlasu. Před několika měsíci však z obce zmizely cedule připomínající rodiště tohoto slavného rodáka, protože část občanů mu vytýká jeho nacistickou minulost. Celý případ byl silně medializován.

Historii nezměníme, je pouze otázkou, jak se k historii postavíme a jak jí vnímáme. Tedy snažit se nějak ospravedlnit nacistickou minulost pana Porscheho nebo ji obhajovat je z dnešního pohledu úplně zbytečné. Nacistickou minulost pana Porscheho je nutné brát jako fakt. Otázkou však zůstává, zda je vhodné mít cedule upozorňující na tohoto slavného rodáka u vjezdu do obce, zda mají tamní obyvatelé být hrdí, nebo se naopak mají stydět za to, že se v jejich obci narodil "zlý" nacista.

 

Obec Vratislavice je neznámá a nenápadná obec, nikdy by o ní nikdo pořádně neslyšel, nebýt slavného rodáka - Ferdinanda Porsche. Tento slavný konstruktér přišel mj. s unikátním vozem - tzv. broukem, který je dodnes jedním z nejslavnějších aut automobilové historie. Dějiny Volkswagenu brouka však sahají do dob nacistického Německa, a právě v této době se začala rýsovat nacistická kariéra tohoto slavného konstruktéra. Po skončení války se dál věnoval automobilovému průmyslu a byl vyhlášen za nejlepšího automobilového konstruktéra minulého století.

 

Za jeho nacistickou minulost byl dokonce vyšetřován francouzským tribunálem, avšak byl shledán nevinným - tedy podle práva nespáchal žádný válečný zločin. Zdánlivě by tedy nic nebránilo tomu, aby se obec Vratislavice stala vyhledávaným místem příznivců vozidel značky VW Brouk nebo sportovních vozů pozdější výroby pod značkou Porsche. V obci dokonce vzniklo muzeum a památník, při příjezdu do obce návštěvníky vítala cedule s nápisem "Rodiště Ferdinanda Porscheho". To je však již minulostí.

 

Bývalý starosta L. Pohanka na toto téma pronesl: "Tyto cedule jsme nechali instalovat na všechny vjezdy do Vratislavic v roce 2007. Tehdejší rada se rozhodla, že by bylo dobře, kdybychom tyto cedule před vjezdy do Vratislavic instalovali z toho titulu, že jsme chtěli občanům ve Vratislavicích, ale samozřejmě všem občanům, kteří navštíví Vratislavice, říct, že Ferdinand Porsche se ve Vratislavicích narodil, že tady má své kořeny."

 

Jeden z vratislavských občanů, konkrétně Pavel Hrstka, však s postojem bývalého starosty zásadně nesouhlasí: "To je principelně podobné,  jakobychom tam dali rodiště Ferdinanda Porscheho a rodiště Konráda Henleina. Vždyť jaký v tom je rozdíl?! V podstatě jsou to dvě známé osobnosti, nechvalně známé osobnosti, a myslím si, že tímto způsobem by se to řešit nemělo." Spolu s dalšími občany se pan Hrstka zasadil o odstranění cedulí u vjezdu do obce a o přeměnu patnátníku na poněkud neutrálnější expozici. Toto jednání však mělo v konečném důsledu za následek i ukončení spolupráce vratislavského muzea a německé automobilky, která do Vratislavic zapůjčila některé exponáty. Ty se musely pochopitelně vrátit zpět do Německa.

 

Diskuse mezi těmito stranami se však zvrtla v něco horšího, došlo totiž k podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu propagace nacismu. Toto trestní oznámení podával právě výše zmíněný pan Hrstka. Jako právník samozřejmě vím, že takové trestní oznámení je zcela bezpředmětné. Je zřejmé, že podání trestního oznámení je pouze prostředkem ke zviditelnění sama sebe a svých názorů. Památník Ferdinanda Porscheho přeci nebyl oslavou jeho nacistické minulosti, nýbrž jeho konstruktérských schopností.

 

Pokud bych se měl přiklonit na jednu z těchto dvou znesvářených stran, určitě se přidám na stranu příznivců slavného konstruktéra. Jeho život a dílo je celosvětově uznávané a značka Porsche je jedna z nejhodnotnějších obchodních značek současnosti. Cedule oznamující, že vjíždíme do rodiště Ferdinanda Porscheho je tedy zcela na místě. Fakt, že se někteří tamní obyvatelé za tohoto slavého rodáka stydí, je až zarážející.

 

Některé argumenty protistrany lze pokládat za absurdní. Bylo například zmíněno jméno Konrada Henleina, který se ve Vratislavicích také narodil, ovšem porovnávat z hlediska historie tyto dvě osobnosti je jako sčítat jablka s lahvemi od piva. Navíc pochybuji o tom, že je pan Ferdinand Porsche "nechvalně známá osobnost", jak prohlásil pan Hrstka. Ferdinand Porsche v první řadě znám svou konstruktérskou činností, která ho proslavila po celém světě.

 

A já se musím zeptat, co ti pánové, co tolik energie vložili do zrušení památníku a výstavy a do odstranění cedulí u vjezdu do obce, vlastně za svůj život dokázali? Kdo jim dal právo hanět jiné, úspěšnější? Kdyby svoj energii místo do boje proti panu Porsche, který stejně nemohou vyhrát, vložili do jiných, obecně prspěšnějších aktivit, mohlo se ve Vratislavicích žít o něco lépe. Zajímalo by mě také, jak se tito oddaní bojovníci proti autům ve Vratislavicích zasadili o boj proti komunismu za minulého režimu?! Nebo ideologicky zbrojí jen dnes, kdy je to pohodlné a bezpečné?

 

Celý svět Ferdinanda Porsche uznává jako velkého konstruktéra, jen ve Vratislavicích dávají od slavného rodáka občané ruce pryč. Nejspíš mají za to, že celý svět by ho měl i s jeho auty zavrhnout jako válečného zločince, podobně jako se tomu stalo ve Vratislavicích. Asi se celý svět zkrátka mýlí, zatímco vratislavští občané mají jako jediní nezlomnou pravdu.

Autor: Bohdan Procházka | pátek 21.3.2014 15:09 | karma článku: 38,74 | přečteno: 3852x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik