Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Taktika "vrtěti psem" Miroslava Pelty

Před několika týdny se Miroslav Pelta jako předseda Fotbalové asociace ČR pustil do boje proti fotbalovému chuligánství. Tentokrát se ovšem nezaměřil proti agresivním projevům fanoušků ani proti pyrotechnice, kterou považuje za životu nebezpečnou. Nejnověji se fotbalový boss zaměřil na vulgaritu fanoušků. V této souvislosti došlo dokonce  opakovanému přerušení některých fotbalových utkání a reálně tak hrozilo, že utkání bude dokonce předčasně ukončeno. Nikde na světě však k tak častému (a zbytečnému!) přerušování sportovních událostí nedochází. Čeští svazoví funkcionáři se ale tváří, jako by vulgarismus ze strany fanoušků byl největší zhoubou českého fotbalu. O všudypřítomné korupci se však i nadále mlčí.

Utkání Sparty, Slávie i jiných fotbalových klubů bylo opakovaně přerušováno z důvodu vulgárních pokřiků fanoušků. Přitom nešlo o ohrožení života, zdraví ani majetku, nešlo o porušení zákazu používání pyrotechniky ani se nestalo nic jiného, co by dávalo podnět k tomu, že by bylo nežádoucí v utkání pokračovat. Jen se z hlediště ozývaly vulgarity. Vím, že se někomu může zdát být neuvěřitelné, že by fotbaloví fanoušci mluvili sprostě :) , ale v situaci, kdy mluví vulgárně hráči, rozhodčí, kluboví i svazoví funkcionáři, pořadatelé na stadionech i policisté, mi přerušování utkání v takových případech příjde být zcela nesmyslné. O přerušování utkání se dá hovořit v případech masových nepokojů, rvačkách velkých rozměrů, kdy se na hřiště dostanou fanoušci a je tak ohroženo zdraví i bezpečí samotných hráčů, nebo dojde na stadionu k jiným závažným událostem. Kvůli vulgaritám je to ale holý nesmysl.

 

Navíc si nelze nevšimnout, jak se vděčného tématu chytla média, která o fotbalových fandech rádi píší jako o zajímavém a čtivém tématu. Opakované články o tom, že někdo na tribuně použil sprosté slovo, je toho důkazem. Všichni se tváří, jako by sprostý fanoušek (ne agresivní rváč nebo vandal!) byl tou největší zhoubou českého fotbalo, jako by on stál za tím, že česká reprezentace nepostoupila na mistrovství světa, jako by právě sprostý fanoušek stál za obrovskou korupcí a byznysem, který český fotbal dlouhodobě ovládá.

 

Právě všudypřítomná korupce a nepoctivý byznys - to jsou hlavní příčiny všeobecného úpadku českého fotbalu. Nikoliv fanoušci, kteří i přesto, že český fotbal nemá prakticky žádnou důvěru, chodí pravidelně na utkání, o nichž jsou stejně všichni přesvědčení, že jsou podplacená a výsledek je dopředu dohodnutý.

 

Je zjevné, že ze strany Miroslava Pelty, který je mimochodem podezřelý z několika nepoctivých obchodních aktivit, a celého fotbalového svazu jde o známou politickou taktiku "vrtěti psem". Jde o snahu obrátit pozornost od jiných, zcela objektivně závažnějších, problémů. Těch problémů, které skutečně ohrožují český fotbal a dělají z něho nečestné a nekalé prostředí. Jde o rozsáhlou korupci ze strany klubových i svazových funkcionářů, kteří si z fotbalu udělali výnosný byznys. V neposlední řadě je škodlivý pro celý fotbal i nepoctivé chování hráčů, protože simulování během hry, které se masově rozšířilo, je zcela bez diskusí obyčejný podvod a za podvádění dochází k diskvalifikaci takového sportovce v každém sportu všude na světě. Vyjma fotbalu, tam za simulování hráčů buď žádné tresty nejsou vůbec, nebo jsou směšně nízké vzhledem k astronomicky vysokým platům hráčů.

 

Paradoxem zůstává, že velká vlna vulgarismu byla před několika týdny namířena právě proti simulujícímu hráči. Plzeňský hráč Limberský v minulé sezoně při utkání mezi Spartou a Plzní nasimuloval pád v pokutovém území, načež plzeňští hráči po úspěšně kopnuté penaltě v utkání zvítězili právě o tento jediný gól. V konečné tabulce právě tento nasimulovaný moment rozhodl o tom, že titul se bude slavit nikoliv na Spartě, nýbrž v Plzni. Vulgarismus byl tedy namířen proti podvádějícímu hráči, který si to však dle mého soudu za své chování zcela zasloužil. Právě tento moment však zvednul z křesla pana Peltu, který od následujících utkání pečlivě dohlíží na to, zda při zápasech nedochází k vulgárním incidentům. K veselosti celého tohoto příběhu se sluší dodat to, že nyní fotbaloví fanoušci ze všech klubů v ČR vulgárně neútočí ani tak proti sobě navzájem, neútočí ani proti hráčům soupeře, ale sprostě nadávají právě svazovému šéfovi Peltovi. Ten se tak stal v posledních dnech terčem ostrých urážek, dost možná kvůli svému evidentnímu pokrytectví.

 

Celé fotbalové prostředí, od simulujících hráčů, přes úplatné rozhodčí, až po mafiánské bossy v čelech jednotlivých klubů, je jeden velký nevěstinec, kde se na nějakou poctivost opravdu nehraje. Ale místo toho, aby se tyto závažné věci řešily a mohlo se tak přispět ke zlepšení českého fotbalu jako celku, svaz i média ze všech sil bojují proti tomu, aby návštěvníci stadionů nemluvili sprostě... Ještě někdo pochybuje o tom, že to celé je jen obyčejné vrtění psem?

 

 

Autor: Bohdan Procházka | pondělí 5.5.2014 16:49 | karma článku: 18,37 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik