Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úspěšná sportovkyně Kvitová vs. neúspěšný bolševik Huml

A to zase něco zahýbalo českou veřejností - Stanislav Huml se nelichotivě vyjádřil o veleúspěšné české sportovkyni Petře Kvitové a hned je z toho celonárodní diskuse na téma českého daňového systému. Ale to je jen dobře, konečně jde zase o věc, o které má většina našich občanů vyhraněný názor a tak v hostincích a kavárnách nemusí být u stolů nudné ticho a může se vášnivě diskutovat.

Petra Kvitová, která patří mezi největší české sportovní hvězdy současnosti, přesunula své trvalé bydliště do Monaka. Důvod je prostý - ušetří na daních. To dělá však mnoho českých sportovců a i jiných lidí s vysokými příjmy. A takových jsou stovky nebo možná i tisíce. Koneckonců, ušetřit pouhou formalitou několik milionů a to zcela legálně, to nemusí být k zahození ani pro ty nejmovitější Čechy.

 

Avšak ne každý souhlasí s takovým jednáním. Podle mnohých, jmenovitě např. podle socialistického poslance Stanislava Humla, je podobné počínání nemorální a mělo by se zákonem trestat. Současná právní legislativa však žádný postih pro takovou věc nezná. Žijeme ve spojené Evropě a máme prakticky neomezené právo migrovat po kontinentu jak se nám zlíbí. Nebo spíše jak se nám hodí, ať již za prací, za vyšší životní úrovní nebo za nižším daňovým systémem.

 

Petra Kvitová se zachovala zcela racionálně a po právní stránce jí nelze nic vyčítat. Já s jejím krokem sice neouhlasím a nepovažuji ho za dobrý příklad, ale v žádném případě si netroufnu proti jejímu jednání vytáhnout nějaký argument. Proč? Co lze na to vůbec říct? Jaký argument použít, abych jiné bohaté lidi přesvědčil o tom, že je dobré zůstat doma v ČR a daňovou povinnost skládat ve prospěch naší země? Mám snad přijít s nějakou morální tezí?

 

Ne, nic takového neudělám, protože by to bylo pokrytecké a nespravedlivé. Morálku ani žádné jiné zásady vůbec nelze brát v úvahu. Činnost našeho státu a politiků, kteří mají na státní kasu a výdaje vliv, je dlouhodobě natolik zhoubná a z podstatné části i škodlivá a destruktivní, že neexistuje žádný poctivý argument, kterým bych mohl vyzvat k obětavému placení daní. Stanislav Huml jako člen českého parlamentu má na špatné pověsti českých politiků také svůj podíl. Vyšší výběr na daních by s velkou mírou pravděpodobnosti jen způsobil ještě větší plýtvaní veřejnými prostředky.

 

To, jakým způsobem se právě pan Huml vyjadřoval o Petře Kvitové, jen svědčí o jeho osobnostních kvalitách. Co dokázal pan Huml udělat pro naši zem, že si troufá někoho odsuzovat? Bývalý bolševik, v posledních letech politický přeběhlík, jinak nic moc úspěšný člověk - to nejsou zrovna žádné velké předpoklady, aby se tento muž mohl nějak vyjadřovat na adresu úspěšných lidí, kteří reprezentují naši zem v zahraničí a dělají čest našemu lidu. Pan Huml na podobné odsuzující výroky zkrátka nemá žádný morální kredit.

 

A protože případ Petry Kvitové není ojedinělý (a to i v rámci některých jiných evropských zemí), je na čase také polemizovat o daňovém  systému. Mnozí mu vyčítají, že trestá úspěšné a pilné a tím je de facto nutí k tomu, aby utíkali za lepšími podmínkami do ciziny. Já s tímto pohledem naprosto souhlasím, míra progresivního zdanění (která je dána způsobem výpočtu celkových odvodů) skutečně zaručuje, že úspěšným lidem se jejich úspěch krátí. Daňový systém by měl být nastaven tak, aby neodrazoval české občany od toho, aby zdaňovali své příjmy doma.

 

Jak nás učí tzv. Lafferova křivka, vyšší zdanění nemusí automaticky znamenat vyšší výběr, což nám všem Petra Kvitová názorně ukázala. Kdyby bylo zdanění lépe nastaveno, mnozí z těch vysokopříjmových skupin by své příjmy poslušně zdaňovali doma. Není přeci v našem zájmu, aby ti nejlepší a nejšikovnější z nás odcházeli ze země pryč. Avšak mnoho lidí si myslí, že by za to měla být Petra Kvitová zbavena českého občanství. Hovoří z nich závist? Nebo zloba, že nebudou moci spolurozhodovat o penězích, které vydělala? Díky tomu má hvězdná sportovkyně nový důvod, proč se domů vůbec nevracet. Úspěch se u nás zkrátka neodpouští. Levicově zaměření lidé její kroky pochopitelně odsuzují (viz. Stanislav Huml), zatímco pravicově smýšlející občané její kroky obhajují a rozumí jim. Já, byť s jednáním Petry Kvitové nesouhlasím, netroufám si však proti ní vznést žádný argument. Koneckonců, těch pár milionů by se v českém rozpočtu ovládaném lobingem a úplatky ztratilo jako kapka v moři.

Autor: Bohdan Procházka | pátek 11.7.2014 16:45 | karma článku: 28,35 | přečteno: 2169x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik