Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam kráčíš, Ukrajino? Občanská válka je v plném proudu

Po několikatýdenní odmlce se opět musím vrátit k situaci na Ukrajině, kde se postupně naplnily ty nejhorší obavy, před kterými jsem varoval v předchozích článcích o budoucím směřování Ukrajiny. V zemi se naplno rozpoutala občanská válka a různé tamní národy, které za Janukovyče žili pokojně v jednotné zemi, nyní stojí proti sobě v bratrovražedném boji.

Ruská federace usilovně podporuje tzv. proruské separatisty, celý západní svět naproti tomu stojí na straně nové kyjevské vlády a stůj co stůj podporuje zachování stávajících hranic Ukrajiny. Až překvapivě hlasitě v této věci aktivně vystupují Američané.

 

Překvapivě? Když si zmapujeme poslední americké akce na evropském kontinentu, rozhodně nebylo nikdy pravidlem, že by USA politicky podporovaly zachování stávajících hranic, spíše tomu bylo naopak. Stačí si vzpomenout na balkánské války, kdy USA aktivně podporovaly odtržení Chorvatska od Jugoslávie, přičemž se prokazatelně dopustili porušování mezinárodního práva (i přes vojenské embargo byly do separatistického Chorvatska dodávány nejmodernější zbraně a válečné materiály). Dalším příkladem budiž odtržení Kosova od Srbska a jeho úplné osamostatnění, které USA horlivě podporovaly. Nezaujatého čtenáře by mohlo napadnout, kde se v Americe vzal ten zvláštní obrat, že od bezbřehé podpory separatistických tendencí jednotlivých východoevropských regionů náhle přesměrovali svou politickou podporu k zachovávání stávajících hranic?

 

Vysvětlení je jednoduché, jasné a neodiskutovatelné. USA přísně sledují své vojenské a ekonomické zájmy. Srbsko, resp. bývalá Jugoslávie, to je tradiční spojenec Ruska. Podporou odtržení Chorvatska nebo Kosova získaly USA významnou sféru vlivu v těsné blízkosti Ruské federace. O vojenské i ekonomické strategické významnosti této věci svědčí současný počet amerických vojenských i civilních osob na území Kosova. V tomto také lze spatřit důvod nynějšího názorového obratu Američanů, kdy nyní v ukrajinské krizi opět sledují pouze své zájmy. Oslabit ruský vliv ve světě a získat novou sféru vlivu - to je pro USA velmi lákavá nabídka. A také jediné zdůvodnění toho, proč USA tak horlivě podporují prozápadní kyjevskou vládu a naopak silně kritizují proruské separatisty. Po Kosovu by Američané získali další významný vliv v těstné blízkosti ruských hranic.

 

Rusko se v této věci chová velmi podobně, jako USA. Ani rusové totiž nechtějí přijít o výzmané politické pozice v sousedních státech. Celé to může připomínat "starou dobrou" studenou válku, jakoby nikdy neskončila. Jen krev nyní prolévají občané Ukrajiny.

 

Mezníkem v ukrajinské občanské válce bylo bezpochyby sestřelení malajsijského civilního letadla, ovšem to je případ sám o sobě natolik zajímavý, že mu věnuji zvláštní článek v některém z následujících dnů. Nejzávažnější jsou stále probíhající boje mezi separatisty a ukrajinskou armádou. Ta postupně ovládá zbytek území, která ještě před několika dny byly pod nadvládou separatistů. Západ všemožným způsobem podporuje kyjevskou armádu a podporuje jejich postup směrem proti Novorusku, jak území pod svou nadvládou nazývají proruští separatisté. Podle posledních zpráv podpora západu není a nebude jen politická, ale i vojenská, finanční a materiální.

 

Jako velmi cynické mi potom ovšem příjde prohlášení některých západních představitelů o tom, že jsou to právě Rusové v čele s prezidentem Putinem, kdo rozdmýchává boje na Ukrajině. Je zcela zřejmé, že právě západ v touze po nové svéře svého politického vlivu (nebo vlivu svého kapitálu?) má velký zájem na tom, aby Ukrajině vládly politicky spřízněné kruhy a to pokud možno v rámci stávajících hranic. Že je to zcela logické? Politicky a ekonomicky možná ano, ovšem v zájmu zachování míru nikoliv. Řeči o míru jsou pouze pokrytectvím, protože západní státy nedělají prakticky nic, co by vedlo k ukončení bojů. A sankce uvalené proti Ruské federaci v této souvislosti jsou zcela nemorální, neboť Rusko zdaleka nepodporuje separatisty tak silně a aktivně, jak to činí západní státy směrem ke Kyjevu.

 

Aby mohlo dojít k okamžitému ukončení bojů, musela by kyjevská vláda uznat separatistická území jako autonomní oblasti. Pokud by k tomu došlo, na Ukrajině okamžitě zavládne mír a boje utichnou. Touha západních velmocí po tom, aby Ukrajině byly zachovány stávající hranice, je jen zástěrkou pro jejich mocenské pudy. Např. během balkánských válek, které jsem již zmiňoval, žádné západní tužby ohledně zachovávání jugoslávských hranic neexistovaly, tak proč najednou taková přecitlivělost? V Novorusku na východě Ukrajiny stejně žijí výhradně etničtí Rusové a po vývoji z posledních měsíců je nemyslitelné od těchto obyvatel vyžadovat poslušnost a věrnost kyjevskému režimu. Co tedy s dobytým územím? Hrozí Ukrajině v blízkých dnech etnické čistky ze strany kyjevských armád? A dělají něco západní státy, aby tomu zabránily? Je Putin skutečně převtěleným zlem, zatímco západní kapitalismus převtěleným dobrem?

 

 

Autor: Bohdan Procházka | úterý 5.8.2014 10:02 | karma článku: 30,94 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik