Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Whisky, skotská nezávislost a Spojené království

Je středa večer. Sedím s doutníkem v ruce a na stole předemnou leží sklenka pravé skotské whisky. A přemýšlím o zítřejším referendu o skotské nezávislosti. Skotové v něm rozhodnou, zda budou i nadále součastí Spojeného království, nebo se stanou nezávislým státem.

V novinách i televizních pořadech je již několik dní rozebíráno, zda je pro Skoty výhodnější to či ono rozhodnutí, ať již z hlediska kulturního, ekonomického, politického nebo sociálního. Obě strany se předhánějí v argumentech, někteří zaujímají probritské postoje, jiní zase trvají na osamostatnění se. Nutno ovšem podotknout, že kampaně obou stran jsou vedeny až na výjimky slušným, korektním a příkladným způsobem. Těžko říci jakými špinavými prostředky by podobné kampaně byly vedeny u nás v Čechách.

 

Do kampaně se však nenechala vtáhnout královna Alžběta II., která skotským voličům jen vzkázala, aby se rozhodovali "velimi pečlivě". Ovšem britský ministerský předseda David Cameron Skoty opakovaně vyzval, aby Spojené království neopouštěli. Dodal, že případné odtržení Skotska by bylo bolestivé a nezvratné. Navíc jim nabídl Cameron další výhody a ústupky. Je důležité si uvědomit, že Británie se v současné době snaží udržet Skotsko (ale i Severní Irsko) různými výhodami, které jim poskytuje. Například jde o výhodnější přistup ke studiu pro Skoty, kteří hradí v porovnání s Angličany nižší nebo žádné školné. Další výhody mají v politické, hospodářské nebo sociální oblasti, apod. Ze strany Anglie, jakožto strážce celistvosti Británie, je to férový a čestný způsob, jak si jednotlivé země zbytku britského impéria udržet pod kontrolou. Je to rozhodně lepší způsob, než posílat do jednotlivých zemí armádu.

 

Otázka skotské nezávislosti není ničím novým v dějinách Británie. Mnohem více exponovanou otázkou je však otázka nezávislosti Severního Irska, zvláště s přihlédnutím k různým vojenským i teroristickým akcím. I tamní obyvatelé aktuální skotské referendum pečlivě sledují. Případný úspěch skotské nezávislosti by jen posílil naděje Irů na severu na osamostatnění. Otázkou však zůstává, co by následovalo? Rozpadlo by se britské impérium úplně? Nebo by Wales po budoucím odtržení Severního Irska zůstal posledním spojencem Anglie? Stará dobrá britská vlajka by se tak stala pouze nostalgickou vzpomínkou na zlaté časy říše, nad kterou slunce kdysi nezapadalo.

 

Na zítřejším referendu je však nejzajímavější to, že dosavadní průzkumy jsou velmi vyrovnané a nedá se tedy dopředu odhadovat, jak se skotští občané nakonec rozhodnou. Je nutné si uvědomit, že separatistické tendence některých regionů jsou v současné době největší bezpečnostní hrozbou pro evropský kontinent. Můžeme hovořit o Baskicku, o hrozícím rozdělené Belgie, o občanské válce na Ukrajině, atd. Kdybych se tedy měl rozhodovat, zda hlasovat pro nebo proti odtržení Skotska, určitě bych volil jistotu a stabilitu v rámci Spojeného království. Ze strany Anglie totiž směrem do Skotska dorazilo obrovské množství různých výhod, ústupků a pravomocí. Další ústupky a pravomoci by samy o sobě znamenaly faktickou nezávislost.

 

Je už pozdě večer. Odkládám doutník do popelníku s britskou vlajkou, dopíjím poslední doušek pravé skotské whisky a jdu spát.

Autor: Bohdan Procházka | čtvrtek 18.9.2014 9:38 | karma článku: 6,67 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik