Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

Málokdo z novinářů je totiž ochoten připustit, že se válečných zločinů během balkánských válek dopouštěly všechny válčící strany. Vybájené pohádky o smrti nevinných srebrenických mužů a hororové příběhy o krvelačných srbských bestiích - to vše je zkreslováním skutečného průběhu války na Balkáně.

Ve Srebrenici, menším muslimském městečku, měly od začátku 90. let základnu různé teroristické skupiny, které pod vedením Nasera Oriće* útočily na okolní vesnice obydlené srbským obyvatelstvem pravoslavného vyznání. Během těchto let teroru docházelo k vyvražďování a vypalování několika srbských vesnic a zahynulo několik tisíc srbských civilistů, mezi nimi mnoho žen a dětí. Docházelo také k páchání těch nejodpornějších zločinů, jako bylo opékání živých dětí nad ohněm, znásilňování žen a dívek, apod. Tyto zločiny páchané srebrenickými teroristy byly velmi otřesné a to i na poměry balkánských válek!

Nejznámější napadenou vesnicí byla Kravica. Její jméno je dodnes pro Srby symbolem zločinů, ke kterým v devadesátých letech došlo. Pro svět ovšem symbolem zůstává Srebrenica.

V červenci roku 1995 (přesně před dvaceti lety) srbským jednotkám docházela trpělivost a velitelé se rozhodli jednat. Srbové pod vedením Ratka Mladiće** vtrhli do Srebrenice a následně povraždili všechny bojeschopné muže, které tam našli... Obětí masakru bylo v rozmezí 3000 (dle srbských údajů) až 8000 (dle bosenských údajů - západní média se opírají výhradně o bosenská čísla).

Dnes, kdy si připomínáme výročí srebrenického masakru, je nutné připomenout, že během balkánských válek docházelo ke zločinům ze strany všech válčících stran. Česká i světová média však informují neobjektivně. Uctívat oběti srebrenického masakru a zároveň ignorovat oběti povražděné srebrenickými teroristy je nefér! Správné by bylo vzdát hold všem obětem balkánských válek, bez ohledu na válčící stranu, etnickou nebo náboženskou příslušnost.

*Bosenský terorista Naser Orić, který se osobně zúčastnil mnoha teroristických akcí v okolí Srebrenice, nebyl v době obsazení města srbskými jednotkami přítomen. Později byl stíhán haagským tribunálem, avšak všech obvinění byl zproštěn.

**Ratko Mladić, velitel srbských jednotek, které ze msty vraždily muslimské muže ve Srebrenici, nemůže na shovívavost haagského tribunálu spoléhat jako Naser Orić. V květnu 2011 byl vydán Mezinárodnímu soudu pro bývalou Jugoslávii a v současné době v Haagu probíhá jeho proces a hrozí mu doživotní trest. Mimo srebrenického masakru je mu kladeno za vinu i oblehání Sarajeva (k tomu došlo mezi roky 1992 až 1996 a jde o nejdelší vojenské obléhání v moderních dějinách).

Autor: Bohdan Procházka | sobota 11.7.2015 17:07 | karma článku: 34,10 | přečteno: 1439x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Miloš Zeman a vulgarizace české politiky

Miloš Zeman v roli prezidenta ČR zdárně pokračuje v tom, v čem začal již jako předseda vlády v devadesátých letech - v postupné vulgarizaci české politické scény. Byl to právě on, kdo zavedl předražené státní zakázky, sprostou a arogantní mluvu v parlamentu a neskrývané nemorální chování jako nový standard.* Tyto jevy se za zemanovy vlády staly něčím zcela normálním a z politického močálu, do kterého nás Zeman na přelomu tisíciletí uvrhl, jsme se doposud nedokázali dostat. A to i přes to, že se vlády střídaly jedna za druhou a vládla nám pravice i levice. Všechny vlády převzali zemanův styl. Nyní, když je Miloš Zeman prezidentem, dále pokračuje v tom, co já nazývám vulgarizací české politiky.

20.11.2014 v 9:04 | Karma: 20,10 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik