Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

D17a76v98i13d 67E64v62a84n

21. 3. 2014 20:53

Hm, tak to je dost zavádějící článek. Že Porshe stojí za VW broukem by mu v souvisloti s nacizmem asi nikdo nevyčítal. To asi není to co by někomu vadilo. Horší je jeho zásluha na konstrukci německého tanku Tiger.

Pravda je že když Němci napadli Sovětský svaz, že měli dost špatné tanky, těžké tanky v podstatě neměli žádné. Sověti měli v té době měli těžké tanky KV. A Němci je celkem obdivovali, ale málokdy se jim podařilo nějaký ukořistit. Nakonec se Porshe na jeden takový tank jel osobně podívat až do Ruska a později na základě těchto poznatků zkonstruoval první těžký německý tank Tiger.

Takže důvod proč Ferdinanda Porshe nechtějí ve Vratislavicích bych hledal spíše v této příhodě a okolnostech vzniku tanku Tiger. Určitě to ale není kvůli legendárnímu broukovi jak se snaží autor vnucovat.

A já se domnívám, že místní ve Vratislavicích mají právo na to, aby si tohto rodáka nepřipomínali, když nechtějí. A to i přes to že Tiger byl lepší tank než sovětský T-34 nebo americký M4 Sherman.

1 7
možnosti

D15a76v97i83d 46E70v97a22n

21. 3. 2014 23:00

Je velmi tristní se takto veřejné vyznat z fašizmu a nacizmu, viďte pane Viktore Nárožný a pane Oldřichu Veselý. Ale chápu, že fašizmus je díky Ukrajinské krizi v Evropě opět na vzestupu a tak si myslíte, že Vám to něco přinese. No já bych se za to spíš styděl.Rv

1 2
možnosti

V podstatě souhlasím, ale jako technikovi bych to podílenství na režimu odpustil; však se dá v expozici připomenut i ta stinnější stránka jeho činnosti. Řekněme, že Třetí říši akceptovala většina obyvatel alespoň do té míry, že svou prácu vykonávali co nejlíp, takže proč by měl být zrovna konstruktér fuj za to, že si nevykonstruoval bombu a neskončil v koncentráku? A ono to tak bylo nejen v tom rajchu. Že je Kalašnikov tatínkem té nejlepší flinty, to se bere jako samozřejmost, na něho se kupodivu ani v ČR neplive jako na bolševika. No a že by někdo zatracoval Fermiho, o tom jsem fakt ještě nezaslechl ani slovo.

S jednou věcí ale souhlasit nemůžu vůbec: a to je ten Tygr. On Porsche tank, dimenzemi odpovídající Tygrovi, navrhl, ale současně s ním navrhl jeho konkurent-konstruktér ten tank, které se potom začal vyrábět jako Tygr. https://cs.wikipedia.org/wiki/Henschel Porscheho návrh a prototyp byl sofistikovanější - tank byl benzinoelektrické, takže výkonnější, prostornější, míň dílů... Jenomže když ti dva předváděli svoje pancry Hitlerovi, aby ten rozhodl, kdo z nich "povýší", tak se Porscheho tank zastavil a kouřilo se z něj - asi nějaké zkrat či co. Porsche utřel nos a nebyl z toho vůbec šťastné, spíš měl asi fédry (= bobky), aby jako konstruktér, do kterýho se kladly vysoký naděje, neupadl v nemilost.

Další takovou velkou zakázku dostal po "úspěchu" Tygrů, jednalo se, světe div se, zase o tank, a zase o tank o řád větší. Navrhl tzv. "Maus", stihly se ale vyrobit jen dva prototypy. Jednalo se o typické produkt víry v superzbraně, ono to bylo snad 11 metrů dlouhý, 200 tun, Rusákům se protáčely augle, když to našli. Ale dnes se ví, že i kdyby výrobu Myši stihli, nic by si nepolepšili - nešlo a nejde vyrobit něco tak velkýho a pevnýho, aby to bylo nezničitelný, takže lepších 10 obyč Shermanů než 1 super duper Myš. A aby ti Shermani měly šanci proti Tygrům, tak část z nich dostala větší věž se silnějším dělem, a bylo po říši. http://tinyurl.com/pwmgjes

0 0
možnosti

Problem s tankem dle navrhu F. Porsche nebylo ani to vyhoreni pri predvadeni ale skutecnost ze na genialni navrh pohonu elektromototy by bylo zapotrebi ohromne mnozstvi medi kterou Rise nemela.

0 0
možnosti

Jeste poznamku k te Mysi. Kdyby Hitler misto Koenigstigra-vyrobeno cca. 350 kusu- vyrobil za stejne penize cca. 2000 ks. Sturmgeschuetz III nebo IV se 75mm kanonem co byl v Pantheru udelal by daleko lepe. Tot nazor vojenskych historiku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik